2013 m. sausio 31 d., ketvirtadienis

Tobulasis - Morenginis tortas su aguonų biskvitu ir karameliniu kremu


Bėga dienos, ir jų pavyti negali. O gal ir nesinori? Žinau, jog reikia gyventi šia diena, bet ne visada taip pavyksta. Juk yra sakoma, jog bet kuri pasaulio vieta gali tapti rojaus kampeliu, jeigu su tavimi yra ir patys brangiausieji. Tačiau, tačiau, tačiau, gyvenime nieko nėra paprasta, tada to rojaus kampelio tenka palaukti. Jis nusikelia kelis mėnesius į priekį. Neseniai sulaukiau iš vieno brangaus žmogučio klausimo: „45, žinai kas tai?“. Be abejonės, taip netikėtai užklupta, aš nieko negalėjau prisiminti, susijusio su šiuo skaičiumi. Pasirodo tai buvo dienų skaičius iki mano pavasario atostogų Lietuvoje. Argi nesmagu, kai tokie žmogučiai yra tavo gyvenime?
Būtų nesąžininga sakyti, jog visi svarbūs ir brangūs žmogai liko Lietuvoje. Tikrai ne! Čia, Danijoje,  taip pat atradau deimančiukų, kurie tapo labai brangūs, kurie papildo mano kasdieną, taigi ir čia patiriu neblėstančių įspūdžių. Štai išmokau žaisti pokerį (gal dar profesionalo karjeros nesiruošiu pradėti, o ir taisyklės praverčia, bet tai nauja, ir net labai), patyriau ką reiškia pianino mokytojo darbas (gerai, kai mokinys gabus), susipažinau su rumunų valgymo kultūra, pagaliau supratau, kad reikia daryti tai ką tikrai nori (vis dar tobulinuosi, bet pradžia jau yra), išmokau pasidaryti tikrai kvapnią cinamoninę kavą (recepto neišduosiu, na nebent labai paprašysite). Manau dar daug galėčiau vardinti, bet nėra taip lengva išreikšti žodžiais, kaip pasikeitė mano gyvenime susipažinus su šiais žmonėmis. Žinau tik tai, jog vienaip ar kitaip jie pakeitė mane, mano pačios noru, ar jų spaudimu. Bet... kodėl visada tas bet? Šeima yra šeima, o draugai yra draugai. Kai pusė dėlionės dalių čia, o kita ten, paveiksliukas kol kas nesutvertas tad ir gyventi šia diena nelabai pavyksta. Bet laukimas juk irgi turi tam tikrų pliusų, tad jais ir naudojuosi.

Na o šį kartą, labai pasivėlinęs ir jau net prie aplinkos nebetinkantis (pas mus 8 Co) Kalėdinis tortas. Tai mano vaikystės tortas, kurį pradžioje kepiau tikrai ne aš, o draugės mama. Tačiau taip jau gavosi, jog penkis šešis metus negalėjau pajusti šio malonumo, kol vieną vakarą atėjo mintis panašaus recepto paieškoti internete ir spėkite. RADAU! Tad prisitaikius prie mano menamo skonio buvo vėl atgaivintas tobulasis tortas, kurį nors jau atsibodo ir gaminti, nes norisi kažko naujo, tačiau kol kas dar nei vienas šeimos narių gimtadienis neapsiėjo be jo. Tai jo didenybė -  Morenginis tortas su aguoniniu biskvitu ir karameliniu kremu.


Morenginis tortas su aguoniniu biskvitu ir karameliniu kremu

Aguoninis biskvitas
150 g sviesto
150 g cukraus pudros
1 citrinos tarkuota žievelė
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100 g miltų
200 g maltų aguonų
2 v. š. pieno

Sirupas
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
2 v. š. brendžio

Morenginiai sluoksniai (Du 24 cm skersmens apskritimai)
6 kiaušinių baltymai
225 g cukraus
225 g cukraus pudros

Karamelinis kavos kremas 
200 g sviesto
Skardinė (po 397 g) Rududu
100 ml stiprios kavos

Aguoniniam biskvitui išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišyti citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Miltus sumaišyti su aguonomis ir atsargiai įmaišyti į tešlą kartu su pienu. Baltymus išplakti su likusia cukraus pudra iki standumo ir įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Ataušinti ir perpjauti į du sluoksnius.

Sirupui vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, ataušinti ir įmaišyti brendį.

Morengus ruošti per du kartus, arba jeigu jūsų orkaitė pakankamai plati sutalpinti dvi atsegamas kepimo formas tad galima ir vienu kartu. Baltymus išplakti, kol suputos, nenustojant plakti suberti cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidinti mikserio greitį iki maksimalaus ir plakti, kol masė bus labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Tada po šaukštą berti cukraus pudrą. Kitą šaukštą berti tik kai prieš tai supiltas bus ištirpęs. Pusę masės paskirstyti kepimo popieriumi padengtoje formoje. Kepti iki 100° C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus (priklausomai nuo orkaitės bei patalpos drėgnumo tai gali užtrukti 1 - 6 val.).  Vienu metu galima džiovinti du morengų lakštus tik tuo atveju, jei orkaitė yra su ventiliatoriumi. Morengus geriausia džiovinti kelias valandas iš vakaro ir palikti išjungtoje orkaitėje per naktį.

Kremui visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Sviestą išplakti iki purumo (plakti mažiausiai 5 minutes), po šaukštą nenustojant plakti sudėti Rududu ir gerai išplakti, kol masė pašviesės. Po šaukštą plakant įmaišyti kavą (kitą šaukštą pilti tuomet, kai prieš tai įpiltas jau bus visiškai įsimaišęs į kremą).

Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistyti cukraus sirupu su brendžiu. Aptepti kremu. Dėti morengo sluoksnį, aptepti kremu. Vėl dėti aguoninį biskvitą, sulaistyti, tepti kremu, dėti morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepti kremu. Skanaus!


2 komentarai:

  1. Labai ačiū už receptą, šį savaitglį jis jau įtrauktas į mano valgiaraštį. :) Labai labai prašau parašyk ir kavos receptą, be proto įdomu sužinoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai lauksiu atsiliepimų, kaip viskas pavyko. O kavos receptas, labai tikiuosi, kad greitu metu atsiras.:)

    AtsakytiPanaikinti