Neįtikėtina,
bet aš ir vėl čia. Naudojuosi laisvomis dienomis ir pasistengsiu sudėti kuo
daugiau receptų, kurie taip ir pasilieka galvoje, o nuotraukos kompiuteryje,
bet šį kartą vis dėlto pasistengsiu. Nežinau, kaip man tai pavyks, bet žiūrėsim
Šį kartą
siūlau visai nežiemišką desertą – ledus, tačiau, ne už kalnų ir pavasaris, o dar
vėliau vasara ir taip gera kartais kabinant šaukštelį po šaukštelio balto
debesėlio, vadinamo ledais, prisimini vasara. Argi ne taip? Na, o už šį
receptėlį esu dėkinga tetai Neringai, kuri kažin ar nebus tas žmogus, kurio
dėka ir užgimė tas didžiulis noras gaminti, nes kai prisimenu susitikimus su
ja, tai mes visada ką nors gamindavom. Na, o dabar apie pačius ledus. Nežinau,
kaip jums, bet man kuo toliau, tuo dažniau paragavus pirktinių ledų norisi
viską išspjauti. Labai negražiai skamba, bet iš tiesų. To pastūmėta dar
vasarą pradėjau gaminti ledus, ir gėda bet, kol kas išbandžiau tik šiuos, nes
atsivalgyti jų, kol kas nepavyko. Gal kitą vasarą.
Ledai su
karamele ir skrudintais migdolais
Reikės:
4 kiaušinių
500 ml riebios grietinėlės
2/3 stiklinės cukraus
Gera sauja migdolų
Karamelei:
100 g
cukraus
100 g
vandens
Pradžioje pasigaminame karamelę. Puode storu
dugnu supilame vandenį ir cukrų, kaitiname, kol cukrus ištirps. Tada
padidiname kaitrą ir laukiame kol sirupas pradės keisti savo savybes. Kai
spalva, bus gražios gintaro spalvos, tada nukeliame sirupą nuo ugnies ir
merkiame į šaltą vandenį, kad sirupas nesudegtą, tačiau nedelsiame ir
paskleidžiame karamelę ant kepimo popieriumi užtiestos skardos. Jeigu norisi
kažkokių formų, puikiausiai jas galima pasigaminti, tačiau šį kartą karamelės
mums reikės sutrupintos, tad į formą visai nežiūrime. Leidžiame karamelei
sustingti. Tuo metu paskrudiname migdolus. Rankiniu būdu, turiu omenyje su
peiliu, šiek tiek pasmulkiname riešutus ir dedame į keptuvę, kad jie paskrustų,
bet nesudegtų, tada labai svarbu vis maišyti ir stebėti ar dar nedega.
Dabar laikas pasiruošti pačius ledus. Pradžioje
atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus dedame į šaldytuvą, o
trynius išsukame su cukrumi iki baltos masės. Tada išplakame grietinėlę. Galiausiai
traukiame baltymus ir taip pat išplakame iki standžių putų. Atliekant šiuos
veiksmus, būtų neblogai turėti kelis mikserius,
bet iš bėdos galima apsieiti ir su vienu. Palengva į grietinėlę supilame
kiaušinių trynius ir išmaišome. Tada po šaukštą dedame baltymus ir atsargiai
išmaišome. Kai baltymai jau visi bus sumaišyti, tada į ledus beriame migdolus
ir sutrupintą karamelę. Dedame į sandarų indą ir kišame į šaldymo kamerą.
Štai ir viskas, lieka tik laukti ir skanauti! Ir
be abejonės mintimis grįžti į vasarą. Karštą dieną, kai sėdėdamas laukia
mėgaujiesi šilumą, o staiga dar papučia malonus pietų vėjelis. Turbūt ir patys
žinot tą jausmą, taigi sėkmės svajojant ir valgant ledus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą