2013 m. sausio 21 d., pirmadienis

Ledai su karamele ir skrudintais migdolais, arba vasarą menant


Neįtikėtina, bet aš ir vėl čia. Naudojuosi laisvomis dienomis ir pasistengsiu sudėti kuo daugiau receptų, kurie taip ir pasilieka galvoje, o nuotraukos kompiuteryje, bet šį kartą vis dėlto pasistengsiu. Nežinau, kaip man tai pavyks, bet žiūrėsim

Šį kartą siūlau visai nežiemišką desertą – ledus, tačiau, ne už kalnų ir pavasaris, o dar vėliau vasara ir taip gera kartais kabinant šaukštelį po šaukštelio balto debesėlio, vadinamo ledais, prisimini vasara. Argi ne taip? Na, o už šį receptėlį esu dėkinga tetai Neringai, kuri kažin ar nebus tas žmogus, kurio dėka ir užgimė tas didžiulis noras gaminti, nes kai prisimenu susitikimus su ja, tai mes visada ką nors gamindavom. Na, o dabar apie pačius ledus. Nežinau, kaip jums, bet man kuo toliau, tuo dažniau paragavus pirktinių ledų norisi viską išspjauti. Labai negražiai skamba, bet iš tiesų. To pastūmėta dar vasarą pradėjau gaminti ledus, ir gėda bet, kol kas išbandžiau tik šiuos, nes atsivalgyti jų, kol kas nepavyko. Gal kitą vasarą.

Ledai su karamele ir skrudintais migdolais

Reikės:

4 kiaušinių
500 ml riebios grietinėlės
2/3 stiklinės cukraus

Gera sauja migdolų

Karamelei:
100 g cukraus
100 g vandens

Pradžioje pasigaminame karamelę. Puode storu dugnu supilame vandenį ir cukrų, kaitiname, kol cukrus ištirps. Tada padidiname kaitrą ir laukiame kol sirupas pradės keisti savo savybes. Kai spalva, bus gražios gintaro spalvos, tada nukeliame sirupą nuo ugnies ir merkiame į šaltą vandenį, kad sirupas nesudegtą, tačiau nedelsiame ir paskleidžiame karamelę ant kepimo popieriumi užtiestos skardos. Jeigu norisi kažkokių formų, puikiausiai jas galima pasigaminti, tačiau šį kartą karamelės mums reikės sutrupintos, tad į formą visai nežiūrime. Leidžiame karamelei sustingti. Tuo metu paskrudiname migdolus. Rankiniu būdu, turiu omenyje su peiliu, šiek tiek pasmulkiname riešutus ir dedame į keptuvę, kad jie paskrustų, bet nesudegtų, tada labai svarbu vis maišyti ir stebėti ar dar nedega.

Dabar laikas pasiruošti pačius ledus. Pradžioje atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus dedame į šaldytuvą, o trynius išsukame su cukrumi iki baltos masės. Tada išplakame grietinėlę. Galiausiai traukiame baltymus ir taip pat išplakame iki standžių putų. Atliekant šiuos veiksmus, būtų neblogai turėti kelis mikserius, bet iš bėdos galima apsieiti ir su vienu. Palengva į grietinėlę supilame kiaušinių trynius ir išmaišome. Tada po šaukštą dedame baltymus ir atsargiai išmaišome. Kai baltymai jau visi bus sumaišyti, tada į ledus beriame migdolus ir sutrupintą karamelę. Dedame į sandarų indą ir kišame į šaldymo kamerą.

Štai ir viskas, lieka tik laukti ir skanauti! Ir be abejonės mintimis grįžti į vasarą. Karštą dieną, kai sėdėdamas laukia mėgaujiesi šilumą, o staiga dar papučia malonus pietų vėjelis. Turbūt ir patys žinot tą jausmą, taigi sėkmės svajojant ir valgant ledus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą