2012 m. gruodžio 1 d., šeštadienis

Gražiausiam metų mėnesiui prasidėjus...(Švediški meduoliai)


Na ką mielieji štai ir sulaukėm. Aš aišku nežinau, gal kažkas ir nelaukia paskutinio metų arba pirmojo žiemos mėnesio, bet man tai pats gražiausias mėnuo, kurio visada laukiu su didžiuliu noru imtis veikos būdingos tik šiam laikui, tik toms 31 likusioms dienoms iki naujųjų metų. Kepti, kepti ir dar kartą kepti... Taip dažniausiai prasideda mano gruodis, aišku nepamirškim, jog kyla ir visokių bėdelių atėjus šiam mėnesiui, nes susigriebiama, jog iki Kalėdų jau liko  nebe daug laiko, o ką gi padovanoti draugei, kaimynui, broliui taip ir nekyla minčių. Bet pripažinkim, net ir šios problemėlės yra malonios, nes susiraičius vakare fotelyje kartu su arbatos puodeliu ir dar šiltais sausainiais kyla daugybė minčių, o ir vašelis ar virbalai netikėtai ištraukiami iš gilaus spintos kampo. Juk pačių pagaminta dovana atrodo dar vertesnė. Tad praleiskim gruodį turiningai ir besiilsėdami po sunkios dienos pagalvokime, ką gi naujo atnešė mums 2012-ieji. Ar šie metai buvo geri, ar jaučiatės nuveikę užtektinai, o gal gerų darbų pusėje dar reikėtų pridėti kelis punktelius. Pagalvokite apie tai, juk dar yra laiko. Tad turiningo pirmojo žiemos mėnesio. O Danija jį pasitiko su šaltuku ir SNIEGU!!! Argi ne puiku? Šiandien lekiu į kalėdinę mugę.....


Beje kaip gi pradėsim be jau mano minėtų sausainių, tad dalinuosi dar vienu receptu. Vėl vienas iš praeitų metų hitų, keptų nebežinau, net kiek kartų, tai švediški sausainiai. Jų trapumas neįtikėtinas, o jeigu dar nepatingima iškočioti itin plonai, tad iš viso. Žodžiu pabandykite. O receptą radau Saulėtoje virtuvėje

Švediški meduoliai
150 g melasos sirupo (aš naudojau skystą medų)
110 g sviesto
100 g rudojo cukraus („Demerara“)
375 g miltų
2 arbat. š. meduolių prieskonių
½ arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
1 didelis kiaušinis
1. Nedideliame puode ištirpinti medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leisti masei užvirti, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelti nuo ugnies ir atvėsinti mažiausiai pusę valandos. Masė turėtų gautis tokia tąsi kaip karamelė.
2. Dideliame dubenyje išsijoti miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuoti nedidelę duobelę, į ją įmušti kiaušinį, supilti paruoštą sirupą ir suminkyti tešlą (nors originalus receptas teigia, kad su stebuklu, kurio vardas „food processor“ tai bus gana lengva, o su rankomis – sudėtingiau, kadangi tešla labai lipni, norėčiau paprieštarauti ir pasakyti, jog su rankomis tešla taip pat minkėsi palyginti labai puikiai ir pakankamai lengvai). Jei tešla pernelyg lipni, pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug dviems valandoms (aš tešlą šaldytuve palaikiau pernakt).
3. Įkaitinti orkaitę iki 175 C temperatūros. Tešlą padalinti į mažesnes dalis ir kiekvieną iškočioti (ploniau lygu geriau) ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspausti meduolius.
4. Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi. Meduolius perkelti ant šių kepimo popieriaus lakštų ir kepti orkaitėje apie 8 – 10 minučių arba kol gražiai parus. Šioje vietoje reikia būtų labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
5. Iškeptus sausainius perkelti į sandarų indą ar dėžutę ir laikyti kiek tik norisi, o jei pavyksta – net iki Kalėdų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą