2012 m. lapkričio 1 d., ketvirtadienis

Lazanija!!!!!

Sveiki, mielieji, išdidžiai pranešu, jog nuo kito savaitės pradedu  važinėjimo autobusu sezoną. Pasirodo mano dviratukas vėl ožiuojasi, o man jau šio karto buvo per daug, tad pasirinkau lengvesnį kelią.
Vakar nuvažiavusi autobusu į danų kabos kursus dar prieš užsiėmimus nulėkiau pasižiūrėti, kaip manasis gyvena. Tvarkingai prisipūčiau, pasidžiaugiau, kad viskas einasi kaip reikiant, nes prisipūtė tikrai stipriai ir patraukiau į pamokas. Tačiau po visko grįžusi vėl radau jį pasliką, išsikvėpusį. Na, bet aš nepasidaviau, vėl prisipūčiau, ir kadangi šis procesas vyko tikrai sklandžiai tai vyliausi, jog kaip nors iki namų parvažiuosiu. Vis dėlto nors ir atrodė, jog padanga tikrai pilna, bet važiuoti neėjo, tas tuščios padangos garsas gąsdino. Kas beliko kaip tik vėl grįžti namo autobusu.
Įžengiau pro duris, pasiruošusi, jau šiandien tik vakarienei ir dar gal kokiam pokalbiui prie kavos, tačiau buvau pamiršusi apie darbus, šeimininkė paklausė ar dar turiu jėgų, nes direktorė leido man išvalyti visą mokyklą, t.y. pridėti 4 valandas. Nors tikrai buvau pavargusi, tačiau pasistiprinusi vakariene patraukiau link darbų. Tačiau kaip ir greitai susisukau ir 9 vakare jau sėdėjau namuose. Tačiau tuo diena ir baigėsi, nes akutės visai buvo atsisakiusios, patraukiau į lovą.
Šiandieną šiek tiek pamezgusi pamąsčiau, jog dviratį vis tiek reikia parsigabenti, tad nuvažiavau į akademiją, o paskui pasivaikščiojant grįžau, be abejonės su draugu, mane lydėjo puikusis dviratis. Štai taip greitai, nieko per daug neveikiant ir prabėgo diena.
Beje labai apsidžiaugiau sulaukusi prašymo pasidalinti Lazanijos receptu, tad be abejonės skubu viską papasakoti.

Tradicinė lazanija

Kaip ir kiekvienas receptas, taip ir šis turi savą istoriją. Tai dar vienas patiekalas parsivežtas iš Vokietijos prieš 5-erius metus. Kas keisčiausia, baltasis- bešamelio padažas tada man labai nepatiko, ir jo stengdavausi išvengti, o grįžus namo jis patapo skaniausiu, kurio ir likučių nelieka.

Reikės

lazanijos lakštų,
sūrio

Bolonese padažui

2 nemažų morkų
didelio svogūno
1/2 kg faršo (pasirinkti kiekvienam pagal skonį, tiks ir jautiena ir kiauliena ir kalakutiena ir vištiena ir kitų rūšių mėsa
3 skiltelių česnako
pomidorų padažo arba kečupo
alyvuogių aliejaus
bazilikų (ypač gerai jeigu švieži)
druskos, juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, raudonėlio ir kitų prieskonių, kurie prie širdies

Bešamelio padažui:

150 g sviesto
2 šaukštai miltų
pieno
muskato


Pradžioje įkaitintoje keptuvėje kepame nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir burokine tarka tarkuotas morkas. Kai viskas gražiai apkeps ir suminkštės dedame faršą. Kepame nemažiau 10 min. Tada viską paskaniname druska, bazilikais, pipirais, paprikomis ir kt. Kai mėsa jau atrodys iškepusi, tada įmaišome pomidorų padažą ir vėl patroškiname pora minučių. Pabaigoje paragaujame ar nieko netrūksta ir padedame į šalį.Ruošiame baltąjį padažą. Puode ant nedidelės kaitros ištirpiname sviestą ir sudedame miltus. Viską gerai išmaišome. Pradedame pilti pieną. Viską darome po truputį vis pamaišant, kitaip viskas sušoks į nemaloniai atrodančius guzelius. Geriausia gaminant šį padažą naudoti šluotelę. Kai padažas bus kreminės konsistencijos į jį įberiame muskato ir nukeliame nuo kaitros.Pasiruošiame lazanijos lakšus pagal instrukciją ant pakelio. Aš visada paverdu 2 minutes verdančiame vandenyje. Indą patepame riebalais ir dedame sluoksnį lakštų. Tada ateina eilė bešamelio padažui, po jo mėsos padažas ir sūris. Taip sluoksniuojame iki kol nebelieka produktų. Pabaigoje lakštus apipilame baltojo padažo likučiu ir pabarstome sūriu.Kepame 180oC laipsnių temperatūroje 20-30 min, arba kol viršus gražiai apskrus.Skanaus!
P.S  Prie šio patiekalo puikiai tinka vynas, tad suaugusieji nepamiršite to. 


4 komentarai:

  1. Sveika,
    Esu stipriai susidomėjusi studijomis Danijoje. Kaip matau Tau ten neblogai sekasi :) Norėčiau paklausti ar buvo sunku susirasti darbą, ar atlyginimo pilnai užtenka ir ar darbas nemaišo paskaitoms, taipogi įdomu kaip tau sekėsi integruotis į naują aplinką, ar dar jaučiasi kalbos barjeras? Ačiū už atsakymą, sėkmės Tau! :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labutis, kadangi esi anonimas nežinau, kaip turėčiau kreiptis. Malonu girdėti, jog domiesi studijomis šioje šalyje, tačiau niekur nėra lengva, tad ir čia visko būna. O dabar tavo klausimai. Kol kas mano darbelis labai nedidelis ir tikrai jo neužtenka išgyventi. Darbą čia susirasti LABAI SUNKU. Viskas dažniausiai vyksta per pažįstamus, tad pirmasis pusmetis prabėga ieškant, rašant laiškus ir pan. Dėl darbo maišymo studijomis. Visada galvojau, jog užsienyje nėra tiek daug paskaitų, kaip Lietuvoje, tačiau... Nors mano tvarkaraštis vis kinta (kiekvieną savaitę viskas kas nors kito), tačiau paskaitos beveik kasdien ir jeigu dar lankai danų kalbos kursus tai lieka nebelabai ir daug to laiko. Bet dirbti čia būtina, nes pragyvenimas tikrai brangus. Na ir galiausiai, kaip gi man sekasi integruotis. Kadangi gyvenu kartu su danais, tai integruotis tikrai nebuvo sunku, o kalba čia reikalinga norint susirasti darbą, bet ne viešame gyvenime, nes neįtikėtina, bet ir 70-metė senutė puikiai kalba angliškai. Problemų dėl susikalbėjimo niekada nekyla. Tačiau, kaip jau minėjau, norint pritapti Danijoje ir turėti daugiau privalumų ieškantis darbo reikia mokytis danų kalbą, kuo šiuo metu ir užsiimu. Tikiuosi, šiek tiek aiškiau pasidarė, jeigu kiltų dar kokių klausimų visada lauku laiško augmaa@gmail.com
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks paprastas lazanijos receptas, kiek atsimenu atrodė viskas sudėtingiau. Teks pasigaminti vėl. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šiek tiek pasipraktikavus viskas iš tiesų labai paprasta, o skonis vertas ir savaitgalio pietų:) Kartoti būtina!

    AtsakytiPanaikinti