Labutis,
sveikinuosi su jumis šviesų sekmadienio
rytą. Kokia gi gali būti nuotaika, kai už lango šviečia Saulė, o viduje taip
šilta šilta. Kadangi esu viena namuose, man jau net priminė tradicinį kalėdinį
filmą (visi jį matėt šimtus kartų, tai ką čia dar kartotis), o ir iš tiesų,
kiek gi čia iki tų Kalėdų beliko, tai ir laiką skiriu nebūtinai labai svarbiems
reikalams ar kažkokioms pareigoms. Taigi ką aš veikiu? Be abejonės laiką ryja
internetas, bet ką padarysi, kai šioje vietoje esančios informacijos tiek daug
ir įdomios. Jau seniai neteko KAIP REIKIANT vartyti kulinarinių tinklaraščių,
tad šiandienos rytas tam kaip reikiant pasitarnauja. Vėl atgimsta mano svajonė
rašyti būtent kulinarinį tinklaraštį. Nežinau čia veikia ta Saulės šviesa, ar
kas, bet vis dėlto pagalvoju, o kodėl gi
jos neįgyvendinus, juk galima mano daniškuosius įspūdžius puikiai suderinti su
eksperimentais virtuvėje. Tad nors anksčiau dalinausi su jumis tik nuotraukomis,
tačiau nuo šiol pasistengsiu įdėti ir receptus, juo labiau, kad ir taip
sulaukiu nemažai prašymų, kad pasakyčiau juos. Kadangi papasakoti nelabai ką
naujo beturiu, nebent, kad perskaičiau virš 60 puslapių apie santuokos teisę,
bei skyrybų atveju naudojamus turto padalinimo įstatymus, ir organizacijos
kultūros formavimą, tai dar ne viskas, rytojui dar liko marketingas su savo
pardavimo gudrybėmis ir t.t.
O dabar grįžkime prie to recepto. Šį kartą tai
bus trinta moliūgų sriuba, o kadangi dabar kaip tik šių gražuolių laikas,
nepamiškit ir helloween‘o, juk galima jį ir kitaip interpretuoti, ne tik švęsti
iki ryto. Turbūt jau daugumos šeimininkių virtuvėse garuoja šis kvapnus valgis,
o aš jį pirmą kartą paragavau prieš penkerius metus, vėlgi ne Lietuvoje. Tuo
metu mokiausi Vokietijoje ir mano šeimos (vokiškosios) namuose tai buvo gana dažnas
patiekalas. Lietuvoje trintos sriubos dar buvo labai didelė naujiena, tad
grįžus šis grožis tuojau pat nukeliavo į savaitgalio pietų sąrašą ir buvo
išbandytas daugybę kartų naudojant vis moliūgą ir .... tai kas likę namuose.
Turbūt labiausiai pavykusi ir man kol kas skaniausia sriuba buvo su kokosų
pienu, bet matote visų skoniai skirtingi, tad kol kas kartoti jos negaliu, bet
kitais metais būtinai, vien dėl savęs, kad ir kaip savanaudiškai tai skambėtų.
Tačiau nenorintiems eksperimentuoti šį kartą tradicinė rudeniškas moliūgienė.
Trinta moliūgų sriuba
Reikės:
Pusės moliūgo
2 nemažų
morkų
2 bulvių
svogūno galvos
3
skiltelių česnako
puodelio neriebios
grietinėlės, arba pieno
vištienos
sultinio, arba (gyvenu vegetarų šeimynoje) vandens
alyvuogių
aliejaus
kieto
sūrio
druskos
paprikos miltelių (tiek aštrių, tiek saldžių)
petražolių
juodųjų
pipirų
skrudinto
batono, tik visi, nuo prancūziškojo iki „Toast“
Pirmiausia
svogūną ir česnaką supjaustome nedideliais gabalėliais, bei pakepame keptuvėje su
alyvuogių aliejumi, kol suminkštės. Tada į keptuvę keliauja kubeliais
supjaustyti moliūgai bei morkos. Visas daržoves kepame 4 minutes, tad į nemažą
puodą suverčiame keptuves turinį, supjaustytas bulves bei sultinį (vandenį). Būtų geriausia, jog skystis
apsemtų daržoves. Verdame, kol daržovės suminkštės, maždaug 20 minučių, tačiau
jeigu laiko netrūksta, pusvalandis bus dar geriau. Išvirusias daržoves
paskaniname prieskoniais bei druska ir dar paverdame pora minučių. Tada
nukeliame nuo kaitros ir sutriname virtuviniu trintuvu, daugumai geriau žinomu,
kaip blenderiu. (Jeigu mėgstate labai tirštą sriubą, tada prieš trinant
nupikite dalį vandens.) Sutrynus paragaujame, jeigu trūksta prieskonių jų įdedame
daugiau, bei supilame grietinėlę.
Sriuba
paruošta. Jeigu norisi nustebinti namiškius galite viską patiekti pačiame moliūge,
tačiau tam reikės šiek tiek kantrybės, nes teks išgremžti moliūgo vidų, o jie
ne taip lengvai pasiduoda.
Štai kaip
man tai pavyko. Tikiuosi bus skanu. Beje nepamiškite petražolių, kietojo sūrio,
kuris sustiprins skonį, bei skrudintų duonos riekelių. Skanaus!
Gražios savaitės!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą